napelem panel

Miért nem mindegy Önnek, hogy kit választ?

Sajnos vagy szerencsére, Ön nagyon sok napelemes rendszert értékesítő és telepítő cég közül választhat. Vannak közöttük kisebbek, nagyobbak, hazaiak és külföldiek. Cégünk hitvallása, hogy az ügyfeleink maximális elégedettsége hozza el számunkra is a sikert! Ezért kiemelt célunk, hogy folyamatosan szűrjük a piaci kínálatot ügyfeleink számára, és csak a legjobb, leghatékonyabb és a leg megbízhatóbb megoldásokat javasoljuk ügyfeleinknek. Ezzel segítünk mindenkit, egy komoly, hosszútávú döntés meghozatalában!

Kiemelkedően hosszú garancia a napelem panelekre.

A kitűnő minőséget a gyárak, 10-12 éves műszaki garanciával is biztosítják. Ez azt jelenti, hogy 10 vagy 12 éven belül, bármilyen gyártási hibát garanciában kicserélnek. Ehhez csatlakozik, a 25 évre szóló 80%-os teljesítmény garancia. A teljesítmény garancia azt jelenti, hogy a napelem panel 25 évesen is még a névleges teljesítményének minimum 80%-át képes lesz megtermelni. Ugyanakkor, a fejlett technológiának köszönhetően egy napelem panel élettartama ma már 30 év felett van!

Mennyire megbízható termék a napelem panel?

Napelem panelt, nagyon sok, mondhatni több ezer gyártó állít elő. Szerencsénkre, a Bloomberg nemzetközi pénzügyi minősítő intézet a gyártókat rangsorolja, mégpedig egy 10-es skálán. A lista érdekessége, hogy nem csak minőségi, hanem műszaki, pénzügyi és kutatás-fejlesztési szempontok alapján is rangsorolja a napelem gyártókat. Cégünk kritikusan ügyel arra, hogy az általunk forgalmazott napelem panelek, minden esetben a lista legjobb helyein lévő (felső 10%) gyártóitól kerüljenek a rendszereibe. Ezzel erős beszállítói garanciákat kapunk és üzembiztos működést tudunk biztosítani ügyfeleinknek!

Bővíthető egy napelemes rendszer?

Igen bővíthető! A rendszer teljesítményét két paraméter határozza meg. A napelem panelek mennyi egyenáramot tudnak előállítani, és az inverter teljesítménye, azaz hány darab napelem panelt tud kiszolgálni. Ezek alapján dől el, hogy mennyi elektromos áramot tudunk előállítani. Bővítés esetén egyszerűbb helyzetben vagyunk, ha később csak 1-2 db plusz napelemet kell felraknunk, mert az inverterünk többlet teljesítménye ezt lehetővé teszi. Viszont, ha az inverterünk a szűk keresztmetszet, akkor inverter cserére lesz szükségünk, ami többletkiadással jár, és akkor még nem beszéltünk az újbóli áramszolgáltatói engedélyeztetésről! Ezért javasoljuk, hogy a jelenlegi fogyasztáshoz képest, 20-30 %-kal nagyobb teljesítményű inverter kerüljön a rendszerbe. A várható fogyasztásunk valószínűleg évről évre
emelkedni fog, és ezzel a döntéssel “ jövő álló” lesz a rendszerünk!

Igényelnek a napelemek valamilyen karbantartást?

A napelemek felületi tisztasága nagy szerepet játszik a rendszer hatékonyságában. Egy szennyezett napelem, változatlan körülmények között, akár 50%-kal kevesebb energiát is termelhet, mint egy felületileg tiszta panel. Nagyon fontos szempont a kivitelezésnél, a napelemek megfelelő dőlésszöge (és nem csak a teljesítmény miatt), hanem az öntisztulási folyamat biztosításának érdekében. Ennek ellenére, ha azt érzékeljük, hogy a teljesítmény csökkent vagy drasztikusan romlott, akkor mindképp érdemes megtisztítanunk a napelemeket.

Amennyiben a napelemrendszerhez data logger is telepítve van, az jelzi nekünk, ha a teljesítmény csökken (általában 80% alá…). Az esetek 90%-ban nincs szükség külön tisztításra, de szennyezettebb panel esetén (pl. madárürülék) érdemes szakember segítségét igénybe venni. Ezek a cégek, speciális felszereléssel rendelkeznek, és nem okoz nekik gondot a nagy magasság vagy az óriás felületű modulok tisztítása. Télen a nap sugarai áttudnak hatolni a nem túl vastag hórétegen, és felmelegítve a napelem panelt, az képes magáról leolvasztani a havat és a rendszerünk máris újból energiát termel. Tisztítás során a legjobb a desztillált víz, vagy speciálisan erre a célra készített napelem tisztító folyadékot használni. A túl kemény víz, a száradást követően vízkő foltokat hagy a napelem felületén, ami szintén csökkenti annak teljesítményét. Alkalmanként ajánlott hozzáértő, vizsgázott személlyel átvizsgáltatni a csatlakozásokat, a kábeleket, a napelem felületét és a tartószerkezet állapotát.

napelem árnyékhatás

Milyen problémát old meg, és milyen előnyöket biztosít a MAXIM SMART, az „okos” napelem?

A napelem paneleknek számos elvárásnak kell megfelelniük annak érdekében, hogy biztonságban a lehető legnagyobb energia hozamot, teljesítményt tudják leadni.
Ezen kihívásokra ad választ a MAXIM SMART rendszer.

Mi az a probléma, amelyre a Maxim technolóiga megoldást nyújt?

Egy napelemes rendszer tervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy kell-e árnyékhatással számolni? Árnyékhatás esetén a napelem celláknál előfordulhat a felmelegedés (hot spot) jelensége, mely csökkenti a cella hatásfokát és élettartamát. Ráadásul ez a jelenség mindig ugyanott fordul elő, így következményei az idővel hatványozottan jelentkeznek. Az árnyékhatás vizsgálata ezért kulcsfontosságú. A hot spot jelenség megfelelő szinten való kezelése tehát leginkább biztonsági szempontok miatt fontos kiemelten, ezzel egyidejűleg nem szabad elfelejteni, hogy a napelemes rendszer teljesítmény maximalizálásának kérdését is feszegetjük!
Ez az a feladat, melyre a MAXIM SMART technológia a kor legmodernebb megoldását nyújtja.

A napelem rendszerek evolúciója

A hagyományos (nem optimalizált) rendszerek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a panelek sorba, azaz sztringbe vannak kötve, és a panelekbe épített by-pass diódák árnyék esetén lekapcsolják a panelt. A sorba kötöttség révén úgy viselkedik a rendszer, mint a karácsonyfa égősor, azaz, ha egy nem működik, akkor az egész sor nem működik. Azaz a hagyományos – nem optimalizált – rendszereknél az egy sztringre kötött napelemek közül mindig a legrosszabb szabja meg az egész sztring teljesítményét.

A hot spot jelenség első generációs megoldása a panel szinten történő optimalizálás. A modul szinten történő optimalizált rendszereknél nem a panelek, hanem az optimalizálók (panelenként beépített plusz műszaki berendezés) vannak sorba kötve, mely révén egy panel nem korlátozza a sztring többi tagjának teljesítményét. A rendszer így optimalizált lett, de a panelek továbbra is hagyományos elven működnek, hiszen az érintett panel teljes egészében kikapcsolásra került, függetlenül attól, hogy mekkora felületén jelentkezett az árnyékhatás. Ezen technikai megoldásthasználják aSolaredge rendszerek.


Az amerikai Maxim Integrated által kifejlesztett chip-technológiának (by-pass diódák helyére 3db chip kerül) köszönhetően a napelemnek 3 egymástól független része jön létre, így cellasoronként szabályozhatóvá válik egy panel teljesítménye. A Maxim optimalizálás nagyszerűsége a technológia egyszerűségében rejlik, hiszen nincs plusz műszaki berendezés, mely nem drágítja túl a rendszert és a meghibásodás valószínűségét sem növeli. A cellasor-optimalizálás a lehető legfejlettebb technológia Magyarországon, mely szavatolja a rendszer hosszabb élettartamát, a legnagyobb megbízhatóságot és a legmagasabb hozamot egyaránt.

Milyen értéktöbblettel rendelkezik egy MAXIM SMART rendszer?

1. Biztonsági többlet érték

Értékbiztonság: az otthonunk az egyik legdrágább vagyontárgyunk, míg családtagjaink a pótolhatatlan értékeink, így ezek védelme és őrzése alapkövetelmény. Maxim Smart napelemmel maximális biztonságban tudhatjuk tárgyi- és személyi értékeinket egyaránt!

Termelésbiztonság: Az Maxim chippel ellátott panel mindig az adott körülményekhez képest a maximális teljesítményt nyújtja, nem befolyásolja a többi panel és ezáltal a teljes rendszer teljesítményét. Így garantálható, hogy az ilyen panellel szerelt rendszer több energiát termel minden más módon (hagyományos és más technikai megoldással) szerelt rendszerhez képest.

2. Hatékonysági előny

A napelemes rendszer névleges és tényleges teljesítmény értékkel egyaránt rendelkezik. A névleges teljesítmény egy elméleti érték, melyet a panelek összteljesítménye és az inverter kapacitása közül a kisebb határoz meg. A tényleges teljesítmény pedig az adott körülmények között leadott, folyamatosan változó energiahozam. A legfontosabb teljesítményt meghatározó körülmények:

a) Ingatlan adottságok, azon belül leginkább a tájolás. Annak érdekében, hogy a rendszernek esélye legyen leadni a szükséges teljesítményt, egy „korrekciós” szorzóval a névleges teljesítményt módosítani szükséges.

b) Például olyan műszaki jellemzők, hogy az inverter mekkora feszültség tartományban (belépő – kilépő
feszültség) tud dolgozni, megmutatja hány órát képes dolgozni a berendezés.

c) Ezen felül földrajzi adottságok is (pl. napsütéses órák száma) hatással van a tényleges teljesítményre.
Magyarország földrajzi adottságai rendkívül jók ezen a területen, ugyanis, a névleges teljesítményéhez képest kb. 10-20%-kal nagyobb teljesítményre képes a rendszer azáltal, hogy hosszabb ideig süt a nap.

Az „okos” panel úgy kapcsolódik ehhez a történethez, hogy egy hagyományos rendszerhez képest a Maxim panellel szerelt rendszerek mindig 2-5%-kal magasabb teljesítményt tudnak leadni azáltal, hogy a chip a panelről mindig a lehető legtöbb egyenáramot engedi le az inverter felé, annak be- és kilépő feszültségi értéke alapján, még akkor is, ha egyáltalán nem kell árnyékhatással számolni.

Megfigyelt tesztüzem adatai alapján a cellasor optimalizált rendszer:

-4-szer nagyobb teljesítményt adott le árnyékos körülmények között,
-13%-kal volt nagyobb a termelése az egész napot megfigyelve és
-hagyományos körülmények között is 1,4%-kal teljesített többet.

A MAXIM SMART beépített chip-es megoldásnak köszönhetően egy adott rendszer teljesítmény maximalizálása is megvalósítható.

3. Megvalósíthatósági előny

Egy napelemes rendszer telepíthetőségét olyan tényezők befolyásolhatják, mint:

-A rendelkezésre álló tető mérete és tagoltsága egy rendszer tervezése során a legfontosabb paraméterek.
Amikor minden négyzetcentimétert ki kell használni akkor a cellasor optimalizált rendszer a javasolt. Ugyanis, ha egy rendszerben csak „okos” panelek vannak, akkor nem számít, hogy az inverter hány munkapontos és máris telepíthető a rendszer, hiszen bárhány tetősíkra lehet kivitelezni.

-Árnyékhatások miatt is csökkenhet a rendelkezésre álló tetőfelület. A Maxim panelek egyik legnagyobb értéke, hogy nemcsak a teljes rendszer szerelhető chip-es panellel, hanem ahová optimalizálás szükséges (pl. kémény köré) akár elegendő lehet az is, ha csak oda kerül „okos” panel.

-Ha igaznak tartjuk azt a tényt, hogy olyan világban élünk, ahol egyre több energiára van szükségünk, akkor a jövőbeni fogyasztási igénnyel, és ezáltal a későbbi bővíthetőséggel is számolva érdemes lehet már most előre gondolkodni. A Maxim Smart rendszer használatával nem korlátozzuk jövőbeni lehetőségeinket.

A MAXIM SMART rendszerekkel a megvalósíthatósági és
kivitelezhetőségi arány feltétlen javul.

0
Kosár
  • No products in the cart.